Dankort + VISA/Dankort Mastercard VISA JCB Maestro

KaLOHAS

Skapad den

KaLOHAS

KALOHAS - Frystorkad grönkål från Green Gourmet är ett effektivt kosttillskott som innehåller bioaktiva ämnen, vitaminer och mineraler
2g pulver = 24g färska grönkålsblad
Färdig att använda i drycker och i alla typer av mat - vad du än är inne på
Blanda med 2,5 dl vatten, juice, mjölk eller annan dryck (skaka flaskan eller rör om glaset tills pulvret är upplöst) eller njut av det i en smoothie eller på yoghurt/gröt.
100 % ekologiskt grönkålspulver från löv
Torkad och utan tillsatser
 

Kaloha's Kale-pulver är ett kraftpaket av näringsämnen, som alla har vetenskapligt bevisade effekter på hälsorelaterade livsstilsproblem

Grönkål och forskning
Forskningsprojektet MAXVEG pågick under perioden 2010-2015 med Per Bendix Jeppesen som projektledare.
Syftet var att undersöka effekten av ett högt dagligt intag av starka och bittra grönsaker på personer med typ 2-diabetes och/eller metabolt syndrom, och jämföra med ett högt dagligt intag av milda och söta grönsaker på samma befolkningsgrupp. En normal nordisk kost används som kontroll.
De tre olika diettyperna hålls upp mot varandra i förhållande till insulinkänslighet, blodsocker, blodtryck, vikt, kroppsfettprocent, fett- och ämnesomsättningsprofil, vitaminstatus, immunförsvarsaktivitet och kroppens allmänna tillstånd.
Testdeltagarna, som alla hade typ 2-diabetes, äter 500 gram grova grönsaker – varje dag!
Det visade sig ha flera positiva effekter.

 

Starka och bittra grönsaker är till exempel grönkål.
Grönkål innehåller de goda fleromättade fettsyrorna, har mycket hög fiberhalt och hög proteinhalt.
Kål innehåller flera av de essentiella aminosyrorna som vi inte själva producerar, och den är dessutom full av vitaminer och mineraler, som vitamin C och K, som många danskar vanligtvis får i sig för lite av.

Deltagarna gick inte bara ner i vikt, de ändrade också avsevärt sin diabetesprofil, vilket minskade risken för att utveckla hjärt- och kärlsjukdomar
Deras insulinkänslighet förbättrades avsevärt, vilket innebär att de bättre kan kontrollera sin diabetes.
Forskarna kunde mäta störst effekt hos testdeltagarna som åt bittra grönsaker, vilket fick forskarna att dra slutsatsen att ju vassare/starkare och bitter smak grönsaker har, desto nyttigare är de.

Per Bendix Jeppesen har arbetat med denna kunskap i en studie.
Men den här gången har han gjort det lite lättare för försöksdeltagarna

Han har använt grönkål i pulverform KaLOHAS - som tagits fram av ett företag från Randers "Green Gourmet"

 


 

 

Per Bendix Jeppesen beskriver att kål har positiva effekter på både viktminskning och glukosreglering och därför lämpar sig för diabetespatienter och överviktiga.

I den nya studien åt en grupp patienter med typ 2-diabetes en bar fylld med grönkålspulver, kakao och kokos före varje huvudmåltid i tre månader.
Medan en kontrollgrupp åt barer utan grönkålspulver.
Båda barerna hade mycket låga kalorier.

Gruppen som fick grönkålspulvret fick 34 gram pulver per dag (=3-4 bar/dag), vilket motsvarar 430 gram färsk grönkål om man räknar om det.

Resultaten var att man efter tre månader kunde se att diabetespatienternas långtidsblodsocker minskade markant.
Deras diabetes var bättre reglerad och de allmänna blodsockernivåerna lägre.
Det var också en tydlig skillnad i deltagarnas kolesterolvärden.

Forskarna såg också en skillnad i vikt: Pulvret ger en stor mättnadskänsla; eftersom det hjälper till att absorbera vätska i tarmarna.
Deltagarna förde kostdagbok och här visade det sig att de faktiskt åt mycket mindre, så det blev en betydande viktminskning i gruppen som fick grönkål.

Slutligen mätte forskarna även deltagarnas kroppsfettmassa och såg en minskning av fettmassan i gruppen som fick grönkål.

 

INSPIRATION


Gör en hälsosam, uppfriskande slushie inför kommande härliga varma vårdagar - med 2-3 ingredienser
Ingredienser:
2 koppar kallt vatten (eller önskad dryck)
2 portioner (matskedar) ekologiskt KaLOHAS® frystorkat grönkålspulver
1 msk honung / alternativt citron/mint
Handlingsplan:
1. Häll den kalla vätskan i mixern
2. Blanda väl
3. Häll blandningen i isbrickan och frys tills den är halvfrusen (så att du får en slushkonsistens)
4. Blanda tills önskad konsistens uppnås.

 

Grönkålsfrittata
Ingredienser:
100 gram tärnadsrökt bacon
1 msk. Smör
3 ägg
0,5 dl mjölk
10 gram grönkålspulver
Förberedelse:
Stek bacontärningarna på en panna
Smörj den ugnsfasta formen med smör medan ugnen värms upp
Vispa ihop ägg, mjölk och grönkålspulver
Häll ingredienserna i formen och grädda i ugnen på 225 grader i 30 minuter


Äppel tzaziki
Ingredienser:
2,5 dl grekisk yoghurt
Riv 2 äpplen grovt
1,5 vitlöksklyftor (1 stor klyfta)
Grönkålspulver (2,5 gram)
Salt
Förberedelse:
Ingredienser rörs ihop i en skål


 

 

Har du blivit mer nyfiken på grönkål och vill fördjupa dig i ämnet har du möjligheten här:


https://green-gourmet.dk/wp-content/uploads/2023/12/nutrients-13-01813.pdf


https://green-gourmet.dk/wp-content/uploads/2023/12/Int-J-of-Food-Sci-Tech-2019-Yue-Effect-of-food-ingredients-on-glucagonE28090like-peptideE280901- sekretion-i-STCE280901-och-HuTuE2809080.pdf


https://green-gourmet.dk/evidens-for-kalohas-bioaktive-indvikling-paa-glp-1-induktion/


Ingen kommentar / Inga kommentarer
Skriv din kommentar