Dankort + VISA/Dankort Mastercard VISA JCB Maestro

Dansk Tang - Danish Seaweed

Skapad den

Dansk Tang - Danish Seaweed

Hållbarhet är en viktig kontaktpunkt för företaget Dansk Tang, baserat i Odsherred i Danmark

De danska vattnen är en ren skattkammare; fylld med hållbar mat, t.ex. tång, som har många goda egenskaper.
Tången skördas hållbart, det vill säga ovanför tillväxtzonen, så att den sedan växer igen.
På så sätt hjälper du både till att ta bort kväve från havet, och skapar lite utsökt mat till din vardag.

Tång har en fantastisk effekt på att absorbera näringsämnen
Skillnaden är att tången inte behöver rötter för sig, precis som vi ser med växter på land.
Det beror på att tångens celler är i direkt kontakt med vattnet.

Under många år har utsläpp av för mycket näringsämnen i havsområden varit en politisk fråga,
och här spelar tång en viktig roll.
Tångens förmåga att binda näringsämnen tillfälligt hjälper problemet,
men när den dör återgår näringsämnena till vattenmiljön, eller binds till havsbotten.

Om vi däremot tar bort/skördar en del av denna tång hjälper vi till att minska näringsinnehållet i havet.

Att skörda tång måste ske på ett hållbart sätt, det vill säga ovanför tillväxtzonen
På så sätt kommer tången att skjuta igen och en ny alg behöver inte etablera sig först.
Efter en tid är plantan redo att skördas igen, nu med ny absorption av näringsämnen som återigen tas bort.
Skörda aldrig i områden med lite tång. Det är viktigt att göra det i områden med mycket tång.
På så sätt bevaras den biologiska mångfalden och det kommer därför snart att vara möjligt att skörda på denna plats igen.

 

Dansk Tangs produktion avleder ingen restprodukt – och det är de stolta över!

Allt används och det kan de göra eftersom deras noggranna sorteringsprocess säkerställer att allt använt tång är redo att användas.

Målet är att bli det första CO2-negativa företaget, precis som FN:s globala mål är en integrerad del av Dansk Tangs DNA.

 

Familjeprojektet

Det var entreprenörsdrömmar för Claus Marcussen, som 2016 tillsammans med sin son, Simon Weber Marcussen,
startade familjeprojektet Dansk Tang.


Världen har länge letat efter nya möjligheter för hållbar mat, varför Claus och Simon gärna gör detsamma
medveten om de många fördelarna med att använda tång i köket.
Danska vatten har varit en oupptäckt köksträdgård - fylld med olika arter av tång,
både sött och salt, till sallader, till biffar och vegetariska rätter.

Tångtorkningsprocessen sker med hjälp av solenergi och överskottsvärme
Produkternas förpackningar är återanvändbara med torkat ålgräs som förpackningsfyllning
– och själva skörden sker alltså hållbart, så att tången kan fortsätta växa.

Tångens många goda egenskaper som livsmedel har också lockat flera av världens allra bästa kockar
och faktiskt Dansk Tangs första kund var den trefaldiga vinnaren av världens pris för bästa restaurang, Noma.
Dåvarande köksmästaren på Michelinrestaurangen, Claus Henriksen, var involverad ända tillbaka i företagets linda
och gav Claus och Simon tron på att den danska tången kunde vinna världens hjärtan.

 

Är du vegan eller vegetarian? – Då är tång precis grejen för dig!
Fördelarna med tång är att det är en fantastisk källa till vitaminer, mineraler, proteiner mm.
Tång är en alg som kan skördas året runt, vilket är väldigt atypiskt jämfört med vad vi känner från grödor på land,
och av samma anledning varierar näringsämnena i tång enormt.

I vissas ögon har en vegetarisk kost en viss tendens att bli lite för tråkig och monoton,
och här kan tång bidra
med många tillagningsmöjligheter och otroliga umamismaker som många ofta förknippar med kött.
Den bit av fett som finns i tång har en sammansättning av essentiella omega 3 och 6 fettsyror,
den innehåller även järn, kalcium, fosfor och magnesium, samt en hög proteinhalt.
Med andra ord är tång en bra källa till många av de saker du,
som vegetarian eller vegan, riskerar att saknas.

 

Torkat sjögräs

 

Söl/dulse:
Torkad Søl/Dulse tång. Søl; tången kallas av vissa, och av andra kallas den Dulse,
men det är exakt samma typ av tång.
Den långsamt växande Søl-tången är en röd alg och den växer främst på Irland, Norge och Island.
Søl kallas också: "Bacon of the sea", anledningen är att den har en otroligt läcker umamismak
när tången steks får den en mycket intensiv smak och kan ibland likna buljong i sin intensitet.

Serveringsförslag:
Søl/Dulse passar bra i gryta eller till fisk
Den kan även användas som buljong
Prova till exempel tång i din nästa omelett
Rosta den torkade tången i ugnen i ca. 20 minuter tills önskad krispighet uppnås
Søl/Dulse tång passar också riktigt bra till glass och desserter.

 


Sukkertang / Sockertång:

Torkad kelp är ett måste i alla moderna kök, eftersom kelpen kan krydda ett brett utbud av rätter
som humus, pesto, soppa, sallader, omelett eller bara som chips.
Sockerkelp har en sötma och umami och vid höga temperaturer i ugnen kommer den att karmelisera
och vara en spännande ingrediens till vilken efterrätt som helst.
Observera att tången måste vara uppvärmd till minst 75 °C (genomvärmd)
detta gäller alla sorters rätter.

Serveringsförslag:
När den värms upp i ugnen till cirka 170 grader får Sugar Tang en karamelliserad konsistens,
vilket gör det gott i t.ex. desserter.
När den kokas tar tången upp vatten igen och får en "naturlig" konsistens, vilket gör den lämplig
som fyllning i soppor, precis som du känner det från det asiatiska köket
Den torkade sockertången kan också med fördel användas antingen som granulat eller pulver
i både kötträtter eller som ingrediens när du bakar.

 

Kombutang:
En delikat fin nordisk kombutang, till skillnad från den något starkare från Asien.
Kombutangen skördas på våren när den är fin och knaprig.
Tången torkas vid < 40 grader, vilket bidrar till ett viktigt och optimalt bevarande av vitaminer och mineraler.

Serveringsförslag:
Kombu tång, även kallad fingertång, är ett smakhöjande tång, därför särskilt lämplig för dashi
(Japansk fond med fisk) tång är en viktig ingrediens
Du kan också skära tången i strimlor, efter uppmjukning, och till exempel använda den i soppor, sallader eller varma rätter.


Blæretang: / Blåstång:
Torkad blåstång är en dansk specialitet.
Blåstång skördas i områden där det är mycket ström vilket säkerställer en hög kvalitet
och du kan därför återigen jämföra den med den du ser ligga uppspolad på stranden.
Blåstång har en hög kostfiberhalt, som kan vara mer än 50 % i det torkade tången
och den är extremt rik på vitaminer, mineraler och antioxidanter.
Blåstången kan användas i rätter som hummus, pesto, soppa, grytor,
samt helt fantastiska som rostade pålägg på sallader.
En blötläggning av denna typ av tång före användning rekommenderas alltid för att ta bort oönskade spår,
vilket kan förekomma i denna typ av tang eftersom den har en mycket komplex form.

Serveringsförslag:
Blåstång är utsökt efter blötläggning och efterföljande kokning,
där det kommer att ge en smak som passar bra i en första sallad.
Rosta tången i en panna med lite olja och gör en härlig dopp med till exempel pesto blandat med en syrad produkt.
Blåstång torkad i flingor kan med fördel användas som krydda i grytor
Blåstång kan också användas som chips.

Havsalat / Havssallad:
Havssallad, kallad både havssallat och havssallat, skördas i saltvatten och torkas med solenergi,
vilket ger produkten en så kallad Co2-negativ status,
vilket bidrar positivt till det totala Co2-kontot för Danmark.
Torkad havssallat har en mer intensiv smak än den färska tången.
Konsistensen är väldigt porös och när man tuggar på den sväller den upp igen
och du får nästan samma konsistens som den färska.
En blötläggning av denna typ av tång före användning rekommenderas alltid för att ta bort oönskade spår,
vilket kan förekomma i denna typ av tang eftersom den har en mycket komplex form.

Serveringsförslag:
Du kan använda havssallat som ingrediens i en sallad, en risotto eller en soppa.
Havssalt kan ersätta persilja eller andra örter när det torkas och granuleras.
Havssallat är den typ av tång som förändras minst under torkning.
När den blötläggs blir den nästan lika färsk och hela blad kan ätas, precis som vanlig sallad

 


Vingetang:
Vingkelp, även kallad "Northern Wakame", har en mycket distinkt lätt salt salmiaksmak,
vilket gör att den sticker ut lite från de andra tångsorterna och gör den extra god i matlagningen.
Vingtång har en slags tuff central ribba, som enkelt kan tas bort om man så önskar,
men kan även lätt användas med mittrevbenet som blir mört efter mycket kort tid.
Om du är en tångälskare kommer du att njuta av att äta denna typ av tång torkad som mellanmål.
Tång skördas i Irland på våren och försommaren.

Serveringsförslag:
Kan ätas som sallad efter blötläggning
Kan rostas eller stekas för läckra mellanmål
Kan användas som smakförstärkare i allt från bröd till sallader

 

Irländsk mossa:
Irish Moss torkad tång skördad i Isefjorden, där de absolut bästa livsvillkoren för denna typ av tång finns,
vilket också gör att kvaliteten är extra hög, vilket tydligt syns på hur tången behåller sin vackra lila färg.
Tången skördas för hand året runt, på endast en meters djup av anställda i vadare.
Det är denna typ av tång som den veganska stärkelsen karragenan (E-407) utvinns ur
som används i allt från tandkräm till soft ice.
Irish Moss har ett särskilt högt innehåll av karragenan, och är därför en flitigt använd ingrediens
i allt från matlagning, till ölbryggning och även inom kosmetika.
Irish Moss kallas av många danska kockar för blomkålsstjälkar i dagligt tal.
En blötläggning av denna typ av tång före användning rekommenderas alltid för att ta bort oönskade spår,
vilket kan förekomma i denna typ av tang eftersom den har en mycket komplex form.

Serveringsförslag:
I första hand används tången som stärkelse, men efter uppmjukning blir tången nästan som den färska versionen
eller så har du möjlighet att göra chips av det torkade tången.

 

Savtang

Dansk tång skördas i områden där det är mycket ström vilket gör att kvaliteten på tången håller världsklass.
Tång är en av de mest kända danska tångtyperna och har ett rikt innehåll av vitaminer och mineraler
och en kostfiberhalt på mer än 50 % i torkad form.

Serveringsförslag:
Saw tang är särskilt läcker efter blötläggning och kokning, där det kommer att uppnå
en nötsmak som passar riktigt bra i t.ex. en sallad.
Rosta tången i en panna med lite olja och gör en dipp av t.ex. pesto blandad med sur produkt.
De torkade Sawtang-flingorna kan till exempel även användas som kryddor i sjudrätter,
där tången bidrar med en umanismak.
Sågspån kan också ätas som chips

 

Granulat av tångblandning:

 

Kattegatt - Sågtång, blåstång & Sukkertang/Sockertång:
Den finaste formen av tångkrydda med djup i smak och extremt hög i kostfiber.
Kattegatts granulatmix är noggrant sammansatt för att säkerställa att du har ett lättanvänt granulat
för en god smakupplevelse i matlagning.

Granulfördelning: 41 % såggräs, 41 % blåstång och 18 % sockertång.

Kattegattgranulatmixen är lämplig för t.ex. grytor och grytor, färsrätter, bakverk och alla sorters fiskrätter.
Du häller bara det granulerade och blandade tången direkt från påsen,
på så sätt är den superenkel att använda när du lagar mat.


Alla 3 typer av tång skördas vilt eller i vattenbruk i Kattegatt, nära den nordvästra delen av Odsherred.

Isefjord - Søl/dulse, tång och havssallat:
Tångmix Isefjord består av den finaste granulatblandningen: Søl/Dulse, Sukkertang/Sockerkelp och Havssallad.
Några av de bästa typerna av tång som du kan hitta i Isefjorden; en fjord som sträcker sig från Holbæk, till Hundested, till Rørvig.

Sockertången kommer från Danish Kelps kelpfarm i Rørvig, där de odlar den själva.
De andra typerna av tång kommer från vild skörd.

Granulatfördelning: 40% Søl/Dulse, 40% Sockerkelp och 20% Havssallat.

Isefjord granulatmixen är lämplig för t.ex. smoothies, soppor, pizza, fiskrätter, rotfrukter, omeletter och pajer.

 

Rørvig – Søl/Dulse, Sockerkelp och Kombutang:
Tångmix Rørvig består av den finaste granulatblandningen: Søl/Dulse, Sockertång och Kombutang.

Vattnet runt Rørvig är en pärla för dessa speciellt utvalda typer av tång för denna granulatblandning,
där önskan har varit att skapa en mix med hög umamihalt.

Granulatfördelning: 50% Søl/Dulse, 25% Sockertång och 25% Kombutang.

Granulatblandningen lämpar sig för t.ex. bakverk, soppor, rotfrukter, kyckling, kötträtter och fiskrätter.

Sockertången kommer från danska Tangs kelpfarm i Rørvig, där de odlar den själva.
De andra typerna av tång kommer från vild skörd.

 


Ingen kommentar / Inga kommentarer
Skriv din kommentar